pänchen lama


pänchen lama 1.0

na de dalai lama de hoogste spirituele leider binnen een bepaalde school in het Tibetaanse boeddhisme
Zie ook : dalai lama

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pänchen lama…

is een geestelijke; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Sinds het midden van de 18e eeuw zijn de hiërarchische posities zodanig verdeeld dat de dalai lama de hoogste plaats bekleedt, meteen gevolgd door de pänchen lama.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Dalai_lama

      De Britse journaliste en China-expert Isabel Hilton kreeg toestemming de Dalai Lama te vergezellen op zijn zoektocht naar bewijzen ter identificatie van de elfde incarnatie van de Panchen Lama, de belangrijkste geestelijk leider van de Tibetanen na de Dalai Lama zelf.

      https://www.bol.com/nl/nl/p/op-zoek-naar-de-panchen-lama/1001004001464537/

      De dalai lama heeft bij een bezoek aan Oxford opgeroepen tot meer onderzoek naar het lot van de door hem benoemde pänchen lama, de op één na hoogste figuur volgens het Tibetaans boeddhisme. De nu 26-jarige man werd twintig jaar geleden benoemd tot pänchen lama, maar verdween kort daarna. Hij zou al dan niet vrijwillig in China verblijven, waar hij een normaal leven leidt.

      https://www.nu.nl/buitenland/4125734/dalai-lama-wil-nieuwe-zoektocht-panchen-lama.html,

      Het lot van de pänchen lama is een van de kwesties waarover China en Tibet met elkaar op gespannen voet staan. China wil de macht van de dalai lama beperken om de afscheidingsbeweging in Tibet de kop in te drukken. Sinds de jaren vijftig strijden Tibetanen voor onafhankelijkheid van China.

      https://www.nu.nl/buitenland/4125734/dalai-lama-wil-nieuwe-zoektocht-panchen-lama.html,